10.01.2026 21:10

WSJ: ABD yönetimi, İran’a olası bir saldırıyı görüştü

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin, ismini paylaşmak istemeyen ABD’li kaynaklara dayandırdığı haberinde, Washington’ın protestoların sürdüğü İran’a yönelik tutumu ve ülkedeki son gelişmelerin değerlendirildiği aktarıldı.

ABD’DE İRAN’A YÖNELİK OLASI ASKERİ SENARYOLAR MASADA

Buna göre, Trump yönetiminden yetkililerin, ABD Başkanı’nın “tehditlerinin” uygulanması gerekmesi durumunda İran’a yönelik saldırıların nasıl yürütüleceği ve hangi noktaların hedef alınabileceği konusunda ön görüşmeler yaptığı iddia edildi.

Yetkililerden biri, İran’ın çok sayıda askeri hedefine yönelik geniş çaplı hava saldırısının görüşülen seçeneklerden biri olduğunu ileri sürdü.

“İRAN, BELKİ DE DAHA ÖNCE HİÇ OLMADIĞI KADAR ÖZGÜRLÜĞE BAKIYOR”

Bir diğer kaynak ise izlenecek eylem planı konusunda uzlaşıya varılmadığını, olası bir saldırı hazırlığı için herhangi askeri teçhizat veya personelin sevk edilmediğini belirtti.

Bu görüşmelerin “normal planlamanın bir parçası” olduğunu iddia eden yetkililer, yakın zamanda İran’a yönelik saldırı belirtisi olmadığını savundu.

Donald Trump, İran’da süren gösterileri yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “İranlı liderlere şunu söylüyorum, ateş açmasanız iyi olur, çünkü biz de ateş etmeye başlarız.” demişti.

Trump, ayrıca “İran, belki de daha önce hiç olmadığı kadar özgürlüğe bakıyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

⁠⁠İRAN’DAKİ GÖSTERİLER

İran’da 28 Aralık 2025’te ülkedeki yerel para biriminin döviz kurlarına karşı yüksek değer kaybı ve ekonomik sorunlar nedeniyle Tahran Kapalı Çarşı’da esnafın başlattığı protestolar, ülkenin birçok kentine yayıldı.

Gösterilerde ölen ya da yaralananlara ilişkin resmi açıklama yapılmazken, İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), 9 Ocak’ta (gösterilerin 13. gününde) yayımladığı raporda, 15’i emniyet görevlisi 65 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin yaralandığını ve 2 bin 311 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Tesnim Haber Ajansı, gösterilerde yaralanan polis sayısının 568’e ve milis gücünün (Besic) 66’ya yükseldiğini duyurmuştu.

Ülkenin çeşitli noktalarındaki olaylarda kamu kurum ve araçları zarar görürken, başkent Tahran’da dün “Dışarı çıkmayın.” uyarısı yapılmıştı.


Bu konu tarafından 6 gün önce paylaşıldı.

Etiketler: , , , , ,


⚠️ Son Dakika

  • Güncel Haberler
  • Dünyadan Haberler
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Son Dakika

👥 Online Haber

Online Haberler, siyaset, güncel olaylar, iş dünyası, spor, kültür ve eğlence gibi çok çeşitli konuları ele alan önde gelen bir Türk haber sitesidir. Deneyimli gazeteciler ve editörlerden oluşan bir ekiple Online Haberler, okuyucularına zamanında yüksek kaliteli ve doğru haberler sunar. Web sitesi, ulusal ve uluslararası haberlerin kapsamlı kapsamıyla bilinir ve okuyucularına dünyayı şekillendiren önemli olaylar hakkında güncel bilgiler sağlar. Online Haberler ayrıca, izleyicilerine karmaşık konulara ilişkin içgörü sağlayan çeşitli alanlardaki uzmanlardan analiz parçaları ve görüş makaleleri sunar. Web sitesinin kullanıcı dostu arayüzü, okuyucuların farklı bölümlerde gezinmesini ve aradıkları bilgileri hızla bulmasını kolaylaştırır. Genel olarak Online Haberler, güncel olaylar hakkında bilgili ve kapsamlı raporlama arayanlar için güvenilir bir haber kaynağıdır.