23.09.2025 02:26

Mısır: Adil ve kapsamlı bir çözüm olmadan Orta Doğu’da istikrar olamaz

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi Konulu Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferans’ta, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye vekaleten konuştu.

“ADİL VE KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM GEREKLİ”

Suudi Arabistan ve Fransa’nın bu önemli konferansı düzenlemek için gösterdiği çabayı öven Medbuli, konferansın “Orta Doğu’da adil ve kapsamlı barışa ulaşmanın tek yolunun iki devletli çözümden geçtiğine olan inancı” yansıttığını ifade etti.

Medbuli, “Filistin halkının 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız devlet kurma hayalini gerçekleştirecek adil ve kapsamlı bir çözüm olmadan Orta Doğu’da istikrar olamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

İki devletli çözümün yalnızca siyasi bir seçenek veya ahlaki bir yükümlülük değil, aynı zamanda bir güvenlik zorunluluğu olduğunu vurgulayan Medbuli, “İsrail için güvenlik, askeri güç ve ‘oldubitti’ girişimleriyle sağlanamaz. Filistinlilerin haklarını göz ardı etmek, gerilimi daha fazla tırmandırmaktan ve istikrarsızlıktan başka işe yaramaz.” ifadelerini kullandı.

Medbuli, henüz Filistin’i tanımamış ülkelerin de bu konferansta Filistin Devleti’ni derhal, geniş kapsamlı ve koşulsuz olarak tanıdığını görmek istediklerini dile getirdi.

GAZZE’DE KAN DÖKMEYE SON VERİLMELİ

Medbuli, Gazze Şeridi’nde ateşkese varılması ve kan dökmeye son verilmesinin gerekli ve zorunlu olduğu kadar mümkün olduğuna da inandıklarını kaydetti.

Filistin halkının yerinden edilmesine ve Filistin davasını tasfiye etme girişimlerine kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan Medbuli, şöyle konuştu:

“Bugün kritik bir noktadayız. Ya halklarımız için umut kapılarını açan adil ve kalıcı bir barış tesis ederiz ya da bölgeyi çatışma, şiddet ve kaosa rehin ederiz. Mısır’ın mesajı nettir: İki devletli çözümün alternatifi ve İsrail ile güvenlik ve barış içinde yan yana yaşayan bağımsız bir Filistin devleti olmadan barışın geleceği yoktur.”

“KONFERANS, DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN TARİHİ BİR FIRSAT”

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, konferansa ilişkin Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan yazılı açıklamasında, bağımsız Filistin devletinin tanınmasının ve bilfiil hayata geçirilmesinin barış ve güvenliği sağlamanın tek yolu olduğunu belirtti.

Konferansın değerlendirilmesi gereken tarihi bir fırsat olduğunu vurgulayan Sisi, “Bağımsız Filistin devletinin tanınması ve bilfiil hayata geçirilmesi bir hayal değil, aksine, Filistin halkının uzun süredir mücadele ettiği ve dünyanın tüm barışsever halkları tarafından desteklenen bir haktır.” ifadesini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, iki devletli çözümün “bölgedeki tüm halklar arasında kalıcı barış, güvenlik ve iş birliğini sağlamanın tek yolu” olduğunu kaydetti.


Bu konu tarafından 5 ay önce paylaşıldı.

Etiketler: , , , , ,


⚠️ Son Dakika

  • Güncel Haberler
  • Dünyadan Haberler
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Son Dakika

👥 Online Haber

Online Haberler, siyaset, güncel olaylar, iş dünyası, spor, kültür ve eğlence gibi çok çeşitli konuları ele alan önde gelen bir Türk haber sitesidir. Deneyimli gazeteciler ve editörlerden oluşan bir ekiple Online Haberler, okuyucularına zamanında yüksek kaliteli ve doğru haberler sunar. Web sitesi, ulusal ve uluslararası haberlerin kapsamlı kapsamıyla bilinir ve okuyucularına dünyayı şekillendiren önemli olaylar hakkında güncel bilgiler sağlar. Online Haberler ayrıca, izleyicilerine karmaşık konulara ilişkin içgörü sağlayan çeşitli alanlardaki uzmanlardan analiz parçaları ve görüş makaleleri sunar. Web sitesinin kullanıcı dostu arayüzü, okuyucuların farklı bölümlerde gezinmesini ve aradıkları bilgileri hızla bulmasını kolaylaştırır. Genel olarak Online Haberler, güncel olaylar hakkında bilgili ve kapsamlı raporlama arayanlar için güvenilir bir haber kaynağıdır.